Sovrummet är som en helig plats för mig. Där vill jag drömma och återfödas varje morgon. Och om jag inte lyckas somna vill jag i alla fall känna mig ombonad och ha nära till mina böcker. Då behöver jag ha en bra läslampa och förvaring. Men hur fixar man så att det blir riktigt mysigt i ett sovrum?

Kuddar och täcken i en salig blandning

Tips på hur du får ett mysigare sovrumAnvänd mycket täcken och kuddar. Bygg upp lager av mjukhet. Det ser inbjudande ut och är underbart att gosa ner sig i. Kuddar i olika former, en pläd eller lyxigt överkast och självklart snygga sängkläder som får lov att synas när du rättat till sängen snarare än bäddat den. Pedantbädda är helt ute. Sängen ska lufta sig lite.

Rätt gardiner för dig

Något som påverkar sovrummet väldigt mycket är vilka gardiner man har och behöver. Vill du vakna i ett rum som badar av ljus på morgonen eller vill du ha det halvskumt och vänja ögonen sakta vid ljuset? Jag föredrar tjocka och tunga gardiner med mörkläggningsförmåga. De dämpar också ljud och det är viktigt för mig som lätt stör mig på oväsen. Det är snyggt om man hänger gardinerna från skenor i taket. Då faller de bättre och man får också intryck av att taket ser högre ut än vad det är.

Myslampor är ett måste och mattor gör fötterna glada

Förutom bra sänglampor behövs myslampor eller ljusslingor. En taklampa för praktiskt ljus är bra att ha, men den ska bara användas i nödfall eller när man städar under mörka vinterkvällar.

Många rekommenderar att ställa sängen på en tjock matta för att det ska vara skönt för fötterna särskilt när man går upp på morgonen. Men jag tycker att man lika gärna kan lägga små mattor bredvid sängen eller en större vid fotänden som matchar sängkappan. Tyget får gärna vara creppigt eller ha lite ruffigare look.

Dova färger lugnar sinnet

Det är naturligtvis bra med dova färger på väggarna. Det bidrar till en lugn atmosfär och tar bort överskottsljus i rummet. Och med gardiner i samma toner ger det ett enhetligt och harmoniskt intryck. Om du inte vill fixa alla väggar i sovrummet bör du i alla fall skapa en fondvägg som är mörk och dämpande för sinnet. Sådär, nu är det klart för John Blund att göra entré. Och kom ihåg: Inga datorer i sovrummet.